info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

Πρόγραμμα συνδυασμού 2018-2021

πρόγραμμα συνδυασμού το επιμελητήριό μας

Στις προηγούμενες εκλογές ο συνδυασμός μας “ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΣ” πρώτευσε με ρεκόρ ψήφων. Η επιτυχία ήταν μεγάλη αλλά η ευθύνη μεγαλύτερη. Ξέραμε καλά ότι δεν είχαμε κανένα δικαίωμα στην αδράνεια και στον εφησυχασμό. Μπήκαμε με όλες μας τι δυνάμεις στη μάχη για ένα δυνατότερο Επιμελητήριο, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Δεν πτοηθήκαμε, δεν υποχωρήσαμε, δεν συμβιβαστήκαμε. Καταθέσαμε ψυχή και καρδιά και παρόλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν διοικήσαμε το ΕΕΑ, σε συνεργασία με άλλους συνδυασμούς και καταφέραμε μέσα σε αυτά τα χρόνια να το αλλάξουμε και να το αναβαθμίσουμε.

Τώρα πλέον ο απόλυτος στόχος μας στις ερχόμενες εκλογές, είναι η νίκη του επαγγελματία του μέλλοντος! Να δημιουργήσουμε το Επιμελητήριο που ονειρευόμαστε όλοι για τον επαγγελματία του αύριο!

ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Με ακόμα μεγαλύτερη διάθεση και έχοντας πλέον τη γνώση, είμαστε έτοιμοι να αναδείξουμε το ΕΕΑ ως τον πλέον αξιόπιστο και ακούραστο σύμβουλο της μικρομεσαίας επιχείρησης και του ελεύθερου επαγγελματία!

Για να στεφθεί με επιτυχία όμως αυτή μας η προσπάθεια, σας θέλουμε όλους δίπλα μας. Όχι απλά με την ψήφο σας στις εκλογές του ΕΕΑ αλλά με την παρουσία σας στις δράσεις μας, με τις προτάσεις σας για ουσιαστικότερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες, με την καλόπιστη κριτική σας και τον προβληματισμό σας.

Ξεκάθαρη πρόθεση μας είναι να κινητοποιήσουμε όλα τα μέλη του ΕΕΑ στον κοινό αγώνα, προκειμένου να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα Επιμελητήριο που θα έχει νέα μορφή, ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες, ισχυρή παρεμβατικότητα, ικανό να σταθεί ως ηγέτης στην προσπάθεια για μία ενισχυμένη επιχειρηματικότητα και για μία δυνατότερη οικονομία. Να καθορίζει τις εξελίξεις και να μην τις ακολουθεί ως «φτωχός συγγενής».

Μόνο μία τέτοια εικόνα του ΕΕΑ αρμόζει στα χιλιάδες μέλη του. Αυτής μας η πεποίθηση δεν προκύπτει από κάποια υπέρμετρη φιλοδοξία αλλά από την πορεία που διανύσαμε μέχρι τώρα. «Μετρήσαμε το μπόϊ μας» απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις, μεγάλα συμφέροντα και αποτυχημένες πολιτικές επιλογές. Καταφέραμε πάρα πολλά και πλέον βάζουμε νέους υψηλότερους στόχους. Το όραμα που έχουμε και που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μπορεί να πραγματοποιηθεί, εφόσον υπάρξει συνεργασία, όρεξη για δουλειά και δημιουργία και κυρίως στήριξη. Αρκεί να δει κανείς τι έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια για να πειστεί και για τις δυνατότητες του ΕΕΑ αλλά και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων μας. Επειδή κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να μιλάμε με πράξεις και όχι με αοριστολογίες και υποσχέσεις.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Ο απολογισμός λοιπόν του 2012-2017 είναι ένα συμβολικό δείγμα της δράσης μας. Περιληπτικά:

- Μειώσαμε ουσιαστικά το λειτουργικό κόστος του ΕΕΑ, από την πρώτη στιγμή. Πετύχαμε το μεγαλύτερο ταμειακό πλεόνασμα στην ιστορία του Επιμελητηριακού Θεσμού. Και αυτό το πετύχαμε ενώ ταυτόχρονα αυξήσαμε σημαντικά τις δράσεις προς τα μέλη μας.
- Αναπτύξαμε την επιρροή του ΕΕΑ στα δρώμενα που αφορούν τα μέλη μας (νομοθετική εξουσία, ΜΜΕ κλπ).
- Ενεργοποιήθηκε η ανταποδοτικότητα του ΕΕΑ προς τα μέλη του με μια σειρά δράσεων (βλ. απολογισμός δράσης ΕΕΑ 2012-2017).
- Ιδρύσαμε το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΙΝΕΠ) ΤΟΥ ΕΕΑ
- Δημιουργήσαμε Πλατφόρμα Εκπαίδευσης από Απόσταση eLearning

Βασικός στόχος μας είναι η οικονομική αυτοτέλεια του ΕΕΑ, όχι με βάση τις συνδρομές, αλλά με βάση τα έσοδά του μέσω άλλων δραστηριοτήτων προς τα μέλη του και προς την αγορά.

Το πρόγραμμά μας είναι ξεκάθαρο και συγκεκριμένο. Όχι «λόγια του αέρα» αλλά συγκεκριμένοι στόχοι, μετρήσιμοι, ρεαλιστικοί.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

 1. Διεύρυνση των μελετών σε 10-15 κλάδους ανά έτος και δωρεάν διανομή τους στα μέλη μας.
 2. Αύξηση των επιμορφωτικών σεμιναρίων προς τα μέλη μας, δωρεάν ή με συμβολικό κόστος.
 3. Ανάπτυξη σεμιναρίων, μέσω των μεθόδων του e-Learning, Webinar και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για όλα τα μέλη του ΕΕΑ (τουλάχιστον 100 διαφορετικά μαθήματα διαθέσιμα, μέσω διαδικτύου).
 4. Συνεργασία με επαγγελματία σύμβουλο στις Βρυξέλλες για άμεση ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στα δρώμενα του Ευρωπαϊκού Κέντρου αποφάσεων.
 5. Ενδυνάμωση στις υπηρεσίες των νομικών και φοροτεχνικών συμβουλών προς τα μέλη του ΕΕΑ.
 6. Περαιτέρω ανάπτυξη του τμήματος παροχής συμβουλών προς τα μέλη του ΕΕΑ σχετικά με τα επιδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ κλπ) και τις χρηματοδοτικές συμβουλές.
 7. Αποτελεσματικότερη τεκμηριωμένη συμβουλευτική παρέμβαση στις νομοθετικές αλλαγές πριν αυτές γίνουν Νόμος του Κράτους (με μελέτη σχεδίων νόμου, ενημέρωση και διαβούλευση των μελών μας, ανάπτυξη στρατηγικής παρεμβάσεων κλπ)
 8. Συστηματική παροχή Γνωμοδοτήσεων και Μελετών προς την Κυβέρνηση αναφορικά με θέματα που επισημαίνουν τα μέλη μας.
 9. Δωρεάν παροχή χώρων και υλικοτεχνικής υποστήριξης του ΕΕΑ σε Σωματεία για τις δράσεις τους, τις εκδηλώσεις τους, κλπ, ενισχύοντας την πρωτοβάθμια συνδικαλιστική δράση.

ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 1. Δραστηριοποίηση του ΕΕΑ στην Πιστοποίηση των Επαγγελματικών Προσόντων, με την δημιουργία κέντρου πιστοποιήσεων, με χαμηλό κόστος για τα μέλη του (αφορά τα 350 περίπου επαγγέλματα του ΕΕΑ (Π.Ε.Ι., ISO, κλπ)).
 2. Δημιουργούμε ΚΕΚ μετά από εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας και συμμετέχουμε σε περισσότερα Ευρωπαϊκά προγράμματα με πολλαπλό όφελος για το ΕΕΑ και τα μέλη του.
 3. Δημιουργούμε ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά εγχειρίδια (manuals) όπου περιλαμβάνουν όλη τη γνώση από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, για το σωστό “επιχειρείν”.
 4. Δημιουργούμε ηλεκτρονική πλατφόρμα με δωρεάν πρόσβαση στα μέλη του ΕΕΑ, με λογισμικό που διευκολύνει στον προγραμματισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. Business plan, cash flow ή αλλιώς έλεγχος βιωσιμότητας της υφιστάμενης επιχείρησης ή οργάνωση μιας νέας ιδέας)
 5. Δημιουργούμε λογισμικό χρηματοδοτικών πηγών (funds) για Ελλάδα και Εξωτερικό που διευκολύνει τα μέλη μας να βρίσκουν κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότηση π.χ. προγράμματα επιχορήγησης ενεργά, επιχειρηματικούς αγγέλους, επενδυτές, κ.ά.
 6. Εκδίδουμε ηλεκτρονικό οδηγό του καλού επιχειρείν όπου περιλαμβάνει όλες τις εξελίξεις στον κόσμο του επαγγελματία, την εμπειρία και τη γνώση που έχει συγκεντρώσει το ΕΕΑ στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τις συμβουλευτικές, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητές του. Όλα τα παραπάνω τα κωδικοποιεί και τα προωθεί στα μέλη του.
 7. Εκπαιδεύουμε τα μέλη του ΕΕΑ για την συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του Δημοσίου
 8. Ξεκινάμε την συστηματική διοργάνωση networking events ώστε να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους τα μέλη μας. Στις συγκεντρώσεις καλούμε ειδικούς καθώς και δημόσιες υπηρεσίες ώστε να ενημερώνουν τα μέλη του ΕΕΑ, να εξηγούν το πώς λειτουργούν (οι υπηρεσίες), λύνουν απορίες, δέχονται προτάσεις από τα μέλη μας κλπ.
 9. Υποστηρίζουμε όσους θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, συμβάλλοντας στο «επιχειρείν» και δημιουργούμε τη δική μας θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων (σε συνεργασία με άλλους Φορείς), παράλληλα οικοδομούμε σχέσεις συνεργασίας με τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων μας, για την ενδυνάμωση της καινοτομίας, της συμβουλευτικής των νέων επαγγελματιών - ερευνητών - επιστημόνων και των συνεργασιών τους με επαγγελματίες μέλη μας.
 10. Υποστηρίζουμε πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας στα σχολεία στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΕΕΑ. Περιλαμβάνει ομιλίες σε μαθητές και τη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις των σχολείων με συγκεκριμένο «πακέτο ενημέρωσης». Οργανώνουμε διαγωνισμούς επιχειρηματικής ιδέας ανάμεσα σε μαθητές με σχετικά βραβεία και επισκέψεις μαθητών σε επιχειρήσεις, είτε μελών μας είτε σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις
 11. Συμβουλεύουμε τα μέλη μας που οδεύουν προς την Σύνταξη για προσυνταξιοδοτικές διαδικασίες και τα μέλη μας που επιθυμούν να μεταβιβάσουν την επιχείρηση τους για τις διαδικασίες και τις σχετικές δυνατότητες.
 12. Συνεργασία του ΕΕΑ και των Οργανώσεων των Εργαζομένων (πχ ΓΣΕΕ) ώστε η δράση του ΕΕΑ να ισχυροποιηθεί ως προς το αποτέλεσμά της, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των υπαλλήλων.
 13. Δημιουργούμε σε κάθε Δήμο της επιρροής του ΕΕΑ τον «Σύμβουλο του Επιχειρηματία» με σκοπό την εξυπηρέτηση-υποστήριξη-ενημέρωση των τοπικών επαγγελματιών, την προώθηση της συνεργασίας του ΕΕΑ με τους Δήμους , την μελέτη των τοπικών αναγκών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση των επιχειρηματιών για τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων και συνεργασιών και την δημιουργία οργανωμένων εμπορικών χώρων, πολλαπλής δράσης εντός του εκάστοτε Δήμου.
 14. Δημιουργούμε κέντρα με ομάδες mentoring, ομάδες κατεύθυνσης νέων και υφιστάμενων επιχειρηματιών. Οι ομάδες αυτές συστήνονται από ειδικούς και οργανώνονται σε ημιεθελοντική βάση. Στόχος τους η παροχή επαγγελματικής βοήθειας σε νέους που θέλουν να επιχειρήσουν για πρώτη φορά αλλά και σε υφιστάμενους επιχειρηματίες που επιθυμούν αλλαγή κατεύθυνσης ή βελτίωση των ικανοτήτων τους.
 15. Δημιουργούμε τμήμα υποστήριξης, καθοδήγησης και συμβουλευτικής στα μέλη μας για θέματα κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας και ευρεσιτεχνίας.
 16. Προγραμματίζουμε τη δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης στο ΕΕΑ, προς όφελος των χιλιάδων μελών του.

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας