info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, ο ασφαλιστής που άλλαξε την εικόνα του ΕΕΑ, συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια

Δημοσιεύτηκε : 04-10-2017

γιάννης χατζηθεοδοσίου

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημερινός πρόεδρος του ΕΕΑ και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου 2017,στο μεγαλύτερο επιμελητήριο της Ελλάδας

Με συνέντευξη που παραχώρησε, στο asfalisinet.gr , αναφέρεται στα όσα έγιναν αυτά τα χρόνια στο επιμελητήριο για την στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων, για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και στις εκτιμήσεις του για τις εξελίξεις στην οικονομία.

Ερ: Τέλος του έτους κλείνει ο πρώτος κύκλος της θητείας σας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Θα ήθελα ένα σύντομο απολογισμό γιαυτό το διάστημα?

ΑΠ: Ήταν ένα έντονο διάστημα, κυρίως εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. Βλέποντας από απόσταση το τι κάναμε, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προχώρησε σε μία υπέρβαση. Με τη βοήθεια όλων των μελών του απέκτησε άλλη οντότητα, αναβαθμίστηκε και κατόρθωσε να ακούγεται η «φωνή» του παντού. Εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως καταλαβαίνετε το βασικό μας μέλημα ήταν η προάσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και η τόνωση της επιχειρηματικότητας ως αντίδοτο στις συνέπειες της υφεσιακής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες μας χιλιάδες επιχειρήσεις μπήκαν σε προγράμματα χρηματοδότησης, στηρίξαμε έμπρακτα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, καταφέραμε να δώσουμε μία άλλη προοπτική μέσω των συνεργατικών δικτύων, προχωρήσαμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου όπου τέθηκαν καίρια θέματα για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Με τον παρεμβατικό του λόγο και ρόλο το ΕΕΑ κατάφερε να πείσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να πάρουν πίσω πολλές αποφάσεις που ήταν κατά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ με εκατοντάδες υπομνήματα σε υπουργικά γραφεία και φορείς δείξαμε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για να βγει από το αδιέξοδο. Επιτρέψτε μου ένα μικρό παράδειγμα. Η πρώτη μίσθωση της ζώνης του αιγιαλού από επιχειρηματίες ήταν μέχρι πρότινος για έναν χρόνο. Δηλαδή κανένας επιχειρηματίας ουσιαστικά δεν μπορούσε να κάνει επένδυση καθώς δεν ήξερε αν θα συνεχιζόταν η μίσθωση του συγκεκριμένου χώρου. Εξαιτίας της δράσης μας το διάστημα μίσθωσης επεκτάθηκε στα τρία χρόνια. Υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι χάρη στο ΕΕΑ υπήρξε καλύτερη μέριμνα για επιχειρηματικές προσπάθειες.
Είμαι σίγουρος ότι αν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας έδιναν περισσότερη προσοχή στις προτάσεις μας, η κατάσταση σήμερα θα ήταν καλύτερη για τη χώρα. Στο πλαίσιο της αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου που πάντα υποστηρίζαμε, κατορθώσαμε να ανοίξουμε το δρόμο για συγκεκριμένες δράσεις που εκτιμώ ότι στο άμεσο μέλλον θα φέρουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Αναφέρομαι κυρίως στην τόνωση της εξωστρέφειας και στην κατανόηση από όλους πλέον της σημαντικότητας της για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσω της στενής σχέσης που αναπτύξαμε με τον οικονομικό κολοσσό Alibaba και της επαφής που προωθήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις μας απέκτησαν την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην κινέζικη αγορά, να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον, να συνειδητοποιήσουν την αξία της συνεργασίας και των συνεργειών και να αυξήσουμε την προσέλευση των κινέζων επισκεπτών. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε πολλαπλασιασμό των τουριστών από την Κίνα μέσω της Alitrip και σε συνδυασμό με την εφαρμογή Alipay για τις πληρωμές τους, τα αποτελέσματα αναμένονται να είναι εντυπωσιακά.
Ταυτόχρονα ασχολήθηκαμε ιδιαίτερα και με τον ασφαλιστικό κλάδο που αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την οικονομία και την κοινωνία μας. Και στο θέμα της φορολογικής ενημερότητας των διαμεσολαβούντων, όπου δεν μπορούσαμε να δεχθούμε ότι μόνο ένας κλάδος θα είχε τέτοια αντιμετώπιση αλλά και σε άλλα ζητήματα που σχετίζονται και με τους καταναλωτές, όπως για παράδειγμα στο καυτό θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων. Ένα πρόβλημα με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Πετύχαμε λοιπόν να ασφαλιστούν το τελευταίο διάστημα περισσότερα από 1 εκατομμύριο οχήματα που ήταν ανασφάλιστα τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έτσι λύση σε κάτι που προβλημάτιζε ολόκληρη την ασφαλστική αγορά αλλά και την ίδια τη κοινωνία.

Ερ: Προέρχεστε από τον ασφαλιστικό κλάδο και οι ασφαλιστές αποτελούν ένα από τους πιο ενεργούς κλάδους του Επιμελητηρίου. Ποιες ήταν οι δράσεις σας που συνέβαλαν στην επίλυση θεμάτων αυτού του κλάδου στην διάρκεια αυτής της θητείας?

ΑΠ: Είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα που απασχολούν τους ασφαλιστές είναι και πολλά και ποικίλα και δυστυχώς σπάνια ασχολείται η Πολιτεία για την επίλυση τους. Μέριμνα μας στο ΕΕΑ ήταν ακριβώς να κάνουμε ευρύτερα γνωστά αυτά τα θέματα και να απαιτήσουμε λύσεις από το κράτος και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν ήταν μόνο υποχρέωση του Επιμελητηρίου μας να σκύψει πάνω από αυτά τα θέματα αλλά και βούληση δική μου καθώς προέρχομαι από τον συγκεκριμένο κλάδο και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ήμουν και θα συνεχίσω να είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα των διαμεσολαβούντων. Και θέλω να τους ευχαριστήσω για την συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα. Επίσης θέλω να ανακοινώσω ότι οι προσπάθειες μας για τη δημιουργία μητρώου ασφαλιστών, ένα θέμα κομβικό για τους επαγγελματίες του χώρου, θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι μόνο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει οικονομικά τους πανελλήνιους συλλόγους των ασφαλιστών, ένα δείγμα ακόμη της βαρύτητας που δίνουμε στην αξία αυτού του κλάδου. Παράλληλα δώσαμε μάχες για τον αθέμιτο ανταγωνισμό των τραπεζών αλλά και αυτόν από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και πραγματοποιήσαμε πάρα πολλές συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς για θέματα των διαμεσολαβούντων. Οπότε εκτιμώ ότι από τη δράση μας φαίνεται ξεκάθαρα η στήριξη μας προς τους ασφαλιστές. Και όπως προείπα, δεσμεύομαι ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί.
Ερ:Θα συνεχίσετε να υπηρετείται τον θεσμό θέτοντας εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του Δεκεμβρίου?
ΑΠ: Εφόσον το επιθυμούν τα μέλη μας, η ενασχόληση μου με τα κοινά των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα συνεχιστεί, καθώς θεωρώ ότι έχουμε ξεκινήσει όλοι μαζί μία προσπάθεια που δεν πρέπει να μείνει στη μέση. Οι βασικοί άξονες μας για την επόμενη ημέρα είναι:
-Η εκπαίδευση εργαζομένων, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων, για λογαριασμό των επιχειρήσεων του ΕΕΑ. Καταλαβαίνετε όλοι την σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης δράσης.
Σύνδεση του ΕΕΑ με τις Βρυξέλλες, εκεί όπου λαμβάνονται πλέον οι πιο σημαντικές αποφάσεις για την οικονομική πορεία της Ευρώπης, άρα και της χώρας μας. Στόχος μας δεν είναι μόνο η παρεμβατικότητα του ΕΕΑ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που ήδη γίνεται, αλλά κυρίως η δυνατότητα μας να λαμβάνουμε άμεσα μέρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προς όφελος των μελών μας και συνολικά της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.
-Την ολοένα και μεγαλύτερη ανάληψη δράσης του νεοσυσταθέντος Ινστιτούτου μας, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπό τη καθοδήγηση του καθηγητή Μιλτιάδη Νεκτάριου.
Την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας μας που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια για την αγορά κτιρίου που θα μετεγκατασταθεί το ΕΕΑ. Ήδη έχουμε πάρει την απαιτούμενη έγκριση και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα που θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το Επιμελητήριο και θα προσφέρει στα μέλη του υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας.
-Μόχλευση χρηματοδοτικών εργαλείων για επιχειρήσεις, κάτι εξαιρετικά σημαντικό σε μία εποχή που βλέπουμε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει κλείσει τις κάνουλες ρευστότητας. Έχουμε ξεκινήσει τις επαφές με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την αίσια έκβαση και αυτής της προσπάθειας.
Και βέβαια συνέχιση του αγώνα που ήδη κάνουμε για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών βαρών, παράγοντες που αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» για την ομαλή λειτουργία του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων και κατά τη γνώμη μας τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Με τόσες υποχρεώσεις είναι αμφίβολη η επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων και η συνέχιση της δραστηριότητας πολλών ελεύθερων επαγγελματιών. Και χωρίς υγιή επιχειρηματικότητα δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Ερ: Ως άνθρωπος της αγοράς και επικεφαλής του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας, πως κρίνετε τις οικονομικές εξελίξεις στην χώρα και τι προοπτικές βλέπετε στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση?
ΑΠ: Δεν θα ωραιοποιήσω αλλά ούτε και θα δραματοποιήσω καταστάσεις. Μιλώντας απολύτως ρεαλιστικά θα πω ότι βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο με την αγορά να «στενάζει». Και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι όσοι επιχειρούν ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η πραγματική οικονομία υποφέρει και μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια κρίσης δεν φαίνεται να έχει ακόμα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Το γιατί φτάσαμε ως εδώ νομίζω ότι το γνωρίζουμε όλοι και δεν θα σταθώ περισσότερο. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί όμως είναι το τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεφύγουμε από το τέλμα στο οποίο έχουμε κολλήσει τόσο καιρό. Πέρα από τον εξορθολογισμό των βαρών που υφίστανται σήμερα επιχειρήσεις αλλά και πολίτες –γιατί μην ξεχνάμε ότι από τους καταναλωτές περιμένουν να επιβιώσουν έμποροι κι επιχειρηματίες- η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να κάνουμε πολλές υπερβάσεις σε θέματα κουλτούρας και σε αλλαγές αρρωστημένης νοοτροπίας. Κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Ξέρετε, διλήμματα του πιο μακρινού παρελθόντος όπως «αριστεροί-δεξιοί» ή του πιο πρόσφατου όπως «μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί» πρέπει επιτέλους να εκλείψουν. Οφείλουμε όλοι να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και σε ότι θέλουμε να επιτύχουμε. Λένε ότι αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας, θα καταλήξεις εκεί που κοιτάς. Εμείς τι θέλουμε αλήθεια; Να μείνουμε αγκυλωμένοι σε τελείως ανούσια ή και επικίνδυνα πολιτικά πάθη, όμηροι μικροπολιτικών διαφορών ή να απαιτήσουμε από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να συνεργαστούν για να προχωρήσουμε μπροστά ως οικονομία και ως χώρα; Εκτιμώ το δεύτερο. Άρα έχουμε όλοι μας υποχρέωση να αφήσουμε στην άκρη εγωισμούς και μικροσυμφέροντα και να χαράξουμε μία εθνική αναπτυξιακή πορεία. Όσο προτάσουμε τις έριδες, τόσο χάνουμε το δικαίωμα στην ελπίδα. Εδώ και τώρα λοιπόν πρέπει να ξεκινήσει μία προσπάθεια που θα στηρίζεται στην ειλικρινή συνεργασία και στο πνεύμα ομοψυχίας. Και με αιχμή του δόρατος τις ελληνικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Κανείς δεν θα φέρει μία μαγική λύση, να είστε σίγουροι. Και κανένας εταίρος ή δανειστής δεν θα μεριμνήσει για το καλό του ελληνικού λαού αν δεν το επιτάσσει το συμφέρον του. Εμείς θα χτίσουμε το μέλλον μας. Και επειδή έχουμε υποχρέωση στις επερχόμενες γενιές, πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη που κάναμε και να εστιάσουμε σε όσα μπορούν να μας βοηθήσουν για να τραβήξουμε το κάρο από τη λάσπη. Δυνατότητες υπάρχουν. Η χώρα μας έχει εξαιρετική πρωτογενή παραγωγή, οι δυνατότητες του τουρισμού μας είναι απεριόριστες, το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι φοβερά καταρτισμένο, το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα το συναντάς σπάνια, οπότε υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για να βγούμε επιτέλους από την καταστροφική κρίση. Το μόνο που λείπει είναι ο «οδικός χάρτης» για αυτή την πορεία ανάπτυξης. Εξωστρέφεια, προσέλκυση επενδύσεων, συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών καθώς ακόμα παρατηρούνται ανορθογραφίες, ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων μας, διάσωση όσων έχουν πλάνο βιωσιμότητας, στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Και με όλους μας ενωμένους για τον κοινό σκοπό. Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο δρόμος για την ανάπτυξη. Είναι όμως απαραίτητο να βιαστούμε, καθώς δεν έχουμε σύμμαχο μας το χρόνο. Ήδη έχουμε καθυστερήσει και όπως λέει ο σοφός λαός, «ο χρόνος είναι χρήμα». Κάτι που μας έχει λείψει πολύ από την ώρα που ξέσπασε η κρίση.

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας