info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

"Μοναδικό αντίδοτο στην κρίση η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας"

Δημοσιεύτηκε : 25-10-2017

Χατζηθεοδοσίου

Συνέντευξη του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, μιλάει στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία σήμερα. Αναλύει τις δράσεις και παρεμβάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναφέρεται στο πτωχευτικό δίκαιο και τη σημασία της δεύτερης ευκαιρίας στον επιχειρηματία, περιγράφει τα προβλήματα του κλάδου διαμεσολάβησης και τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς, αναδεικνύει την ανάγκη μιας κοινής γραμμής στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ενώ ζητάει αλλαγές στη φορολογική πολιτική, με στόχο την ελάφρυνση των υπερβολικών υποχρεώσεων που βαραίνουν τον Έλληνα επιχειρηματία σήμερα.

Μπορείτε να μας δώσετε μια συνοπτική εικόνα των πρόσφατων δράσεων και των παρεμβάσεων του ΕΕΑ προς όφελος των μελών του;

Σε περιόδους όπως αυτή που βιώνουμε, δηλαδή μεγάλης οικονομικής κρίσης με πολλαπλά αρνητικά επακόλουθα σε όλους τους τομείς, υπάρχουν δύο επιλογές: Ή καθόμαστε και περιμένουμε το «μοιραίο», δηλαδή την πλήρη καταστροφή ή σηκώνουμε τα μανίκια και εργαζόμαστε ακόμα πιο σκληρά. Εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επιλέξαμε συνειδητά το δεύτερο και πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι δικαιωμένος για το αποτέλεσμα των κόπων μας. Με συλλογική προσπάθεια αναδείξαμε τα προβλήματα των μικρομεσαίων, προασπίσαμε τα δικαιώματα τους, δώσαμε «φωνή» στα μέλη μας, πιστεύω και όραμα, για μία καλύτερη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με γνώμονα την προστασία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ως το μοναδικό αντίδοτο στην κρίση που έχει πλήξει τη χώρα, αλλάξαμε, επαναπροσδιοριστήκαμε και τελικά καταφέραμε να αναβαθμίσουμε το ΕΕΑ, το οποίο να μην λοσμονούμε ότι είναι και το πολυπληθέστερο σε μέλη Επιμελητήριο. Αυτά τα τελευταία χρόνια πραγματώσαμε πάμπολες δράσεις διοργανώνοντας εκδηλώσεις, συνέδρια, αλλά κυρίως δώσαμε το στίγμα μας μέσα από εμπεριστατωμένες και ξεκάθαρες θέσεις, συμβάλοντας σε έναν γόνιμο διάλογο, χωρίς να διστάσουμε και να συγκρουστούμε όπου αυτό ήταν αναγκαίο. Ακόμα και με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, προκειμένου να αναθεωρηθούν μέτρα που θα έπληταν τα μέλη μας. Κάτι που τελικά επιτύχαμε σε αρκετές περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, είχαμε εξαιρετικά σημαντική συμβολή στον διάλογο για όλα τα καίρια θέματα. Να αναφέρω για τον πτωχευτικό, για το φορολογικό και ασφαλιστικό, για τα κόκκινα δάνεια, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον ΟΠΕΜΕΔ.

Κρίνοντας από απόσταση, μπορώ να πω ότι ως επιμελητήριο κατορθώσαμε να κάνουμε μία υπέρβαση. Τη δύναμη μας τη δίνουν τα μέλη μας, οπότε ήταν μονόδρομος η αναβάθμιση των υπηρεσιών μας και η συνολικότερη ανάπτυξη του ΕΕΑ. Επιγραμματικά σας αναφέρω ότι με τις στοχευμένες δράσεις μας εκπαιδεύτηκαν περισσότερα από 15 χιλιάδες μέλη, επιδοτήθηκαν περισσότερες από 2 χιλιάδες επιχειρήσεις, δημιουργήθηκαν 6 Συνεργατικά Δίκτυα, έγιναν ευρείες εκδηλώσεις ενημέρωσης σε φοροτεχνικά, ασφαλιστικά και οικονομικά θέματα. Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις συναντήσεων με επιχειρηματικούς φορείς, δώσαμε πρόσβαση στα μέλη μας στις εκθέσεις όπως η ΔΕΘ. Καταφέραμε να φέρουμε την μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου την Alibaba στην Ελλάδα και να ανοίξουμε δίαυλο για στενότερη συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ μέσα από αυτή την δράση θα πολλαπλασιαστεί ο ρυθμός αφίξεων κινέζων τουριστών.

«Ανοίξαμε» το Επιμελητήριο στα μέλη του και στην κοινωνία ενεργοποιώντας δύο ηλεκτρονικές σελίδες που απευθύνονται σε περίπου 100 χιλιάδες αποδέκτες οι οποίοι ενημερώνονται για τις δράσεις του ΕΕΑ και γενικότερα για θέματα που αφορούν τους κλάδους τους οποίους εκπροσωπεί το Επιμελητήριο. Διευκολύναμε τις ηλεκτρονικές και δια φυσικής παρουσίας συναλλαγές των μελών μας με το ΕΕΑ.

Για να είμαι ειλικρινής, αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς στόχος όλων μας είναι να εξελιχθούμε σε επιμελητήριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Γι΄αυτό και ξεκινήσαμε δράσεις που άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας και με παράγοντες και φορείς εκτός των συνόρων. Πλέον η οικονομική πολιτική της Ευρώπης συζητείται και ουσιαστικά αποφασίζεται στις Βρυξέλλες. Και το ΕΕΑ έχει ήδη εργαστεί για να κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία του εκεί και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε θέματα όπως κοινοτικά προγράμματα, προς όφελος πάντα του Έλληνα μικρομεσαίου και ελεύθερου επαγγελματία. Τον ίδιο στόχο έχει και η δημιουργία του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής, στην οποία προχώρησε το ΕΕΑ, προκειμένου να συμβάλει αποφαστικά στην ενισχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ποια είναι η άποψη σας για το ισχύον πτωχευτικό δίκαιο; Πόσο σημαντικό είναι το δικαίωμα δεύτερης ευκαιρίας στον επιχειρηματία και πώς εφαρμόζονται οι σχετικές αλλαγές στην πράξη;

Πάντα θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα σύμφωνα με τις καταστάσεις που επικρατούν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι ξεκάθαρο ότι το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διάσωση πολλών επιχειρήσεων. Άρα και θέσων εργασίας. Και αυτό γιατί οι συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερες και απαιτούν πολύ λεπτούς χειρισμούς. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να στηρίζεται καθώς παράγει θέσεις εργασίας, πλούτο, γνώση και αξίες. Και δίνει όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Να ξεκαθαρίσω βέβαια ότι εξαιρούμε κάθε περίπτωση δόλιας ή σαθρής πτώχευσης. Αναφερόμαστε στην υγιή επιχειρηματικότητα η οποία κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, χρειάζεται «ευκαιρίες» για να αποδώσει. Στο ΕΕΑ είμασταν οι πρώτοι που ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να στηριχθούν οι έντιμοι πτωχεύσαντες. Και αυτό έγινε το 2013.

Δείγμα της συνέπειας που έχουμε, αλλά και της σωστής θεώρησης των πραγμάτων για θέματα που απασχολούν την αγορά και την επιχειρηματική κοινότητα. Πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις, μελέτες, προτάσεις, εκδηλώσεις ενώ συμμετείχαμε στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα «Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και 2ης Ευκαιρίας σε επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες». Άρα δεν μείναμε στα λόγια, ούτε είμαστε όψιμοι υπέρμαχοι μίας ρύθμισης που μπορεί να δώσει «ανάσες» σε επιχειρήσεις που πραγματικά μπορούν να ορθοποδήσουν. Πρωτοστατήσαμε σε κάτι που θεωρούμε και αυτονόητο και καθοριστικό για το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων. Εάν μπορεί να υπάρξει μία ελπίδα για αυτές, τότε υπάρχει ελπίδα συνολικά για τη χώρα μας. Τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι τον καθοριστικότερο ρόλο παίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα με την ανάπτυξη τους, αναπτύσεται η οικονομία μας. Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα.

Πώς αξιολογείτε μέχρι στιγμής τη δράση του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών για τα κόκκινα δάνεια; Πώς μπορεί ένας τέτοιος οργανισμός να συνδράμει στην επίλυση του καυτού ζητήματος των κόκκινων δανείων;

Εκτιμώ ότι η λειτουργία του ΟΠΕΜΕΔ είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την αγορά και είναι τιμή μου να εκτελώ χρέη αντιπροέδρου με Πρόεδρο, τον πρώην Πρωθυπουργό, κύριο Παναγιώτη Πικραμένο. Ο ρόλος του είναι καθοριστικός στην επίλυση διαφορών δεδομένου ότι μπορεί να φέρει γρήγορο αποτέλεσμα, χωρίς το τεράστιο χρονικό και οικονομικό κόστος της παραδοσιακής δικαστικής οδού. Η ανάπτυξή του στην αγορά θα επιτευχθεί με ταχύτερους ρυθμούς στο απώτερο μέλλον που θα έχει γίνει ευρέως γνωστός ως θεσμός και θα έχει περάσει το στάδιο της εξοικείωσης με την αγορά. Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, οφείλουν να έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο αποφυγής μιας επόμενης υπερχρέωσης.

Σταδιακά το ενδιαφέρον συμμετοχής των επιχειρήσεων θα πρέπει να αυξηθεί. Κατά τις εκτιμήσεις, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες οι επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών. Ωστόσο είναι θέμα που οι ίδιες θα πρέπει να αξιολογήσουν. Το βασικό είναι να μην μείνουν εκτός ρύθμισης λόγω των αυστηρών κριτηρίων, επιχειρήσεις που πραγματικά «καίγονται» να υπαχθούν και που έχουν όλες τις προδιαγραφές για να σταθούν στα πόδια τους την επόμενη μέρα. Πάντως, απόφαση του Επιμελητηρίου είναι να γίνει μέλος του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών – ΟΠΕΜΕΔ, για την ανάδειξη και προώθηση της Διαμεσολάβησης ως εναλλακτική λύση στις διαφορές μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών, καταναλωτών, και εργαζομένων.

Ο κλάδος της διαμεσολάβησης επλήγη σημαντικά το τελευταίο διάστημα τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το εποπτικό πλαίσιο του Solvency ΙΙ. Ποιες είναι οι επιπτώσεις; Πώς σκέφτεστε να τις αντιμετωπίσετε;

Το ΕΕΑ στήριξε όλες τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων που εκπροσωπούν τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Υπάρχει συνεργασία, σύμπνοια και απόφαση για περαιτέρω δράσεις. Για το ασφαλιστικό, θεωρώ μεγάλο λάθος αυτό που έχει συμβεί. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες με το νόμο Κατρούγκαλου δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα μαζί με τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες. Χωρίς να έχουμε δει αναλογιστικές μελέτες επιβλήθηκαν εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές για την πλειονότητα του κλάδου ο οποίος δεν φοροδιαφεύγει καθώς φαίνονται οι απολαβές του στο ακέραιο. Και δεν έφθανε ο νόμος, ακολούθησε και τροποποίηση της φορολογικής βάσης λίγους μήνες μετά, προσθέτοντας και νέα αύξηση σε ασφαλιστικές εισφορές που ήδη πληρώθηκαν για το προηγούμενο έτος. Όλα αυτά θα συζητηθούν στις προσφυγές που έχουν γίνει στο ΣτΕ όπου καταφεύγει η διαμεσολάβηση μαζί με τους άλλους φορείς εκπροσώπησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πάντως θέλω να τονίσω ότι το ΕΕΑ ήταν μπροστά σε όλα τα μεγάλα θέματα του κλάδου. Ανακινήσαμε και πετύχαμε την ενεργοποίηση του νόμου για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Συντελέσαμε στις πρωτοβουλίες συναντήσεων του κλάδου με πολιτικούς εκπροσώπους των Βρυξελλών και στηρίξαμε θέσεις και αιτήματα καίριας σημασίας. Ηγηθήκαμε στην πανελλαδική κινητοποίηση για το Bancassurance και τις πρακτικές του. Απευθυνθήκαμε στην ΤτΕ και τα αρμόδια υπουργεία για τη συμμετοχή του κλάδου σε επιτροπές που λαμβάνουν αποφάσεις γι΄αυτόν. Μόνον το ΕΕΑ στηρίζει οικονομικά τους πανελλήνιους συλλόγους των ασφαλιστών, δείγμα του πόσο πιστεύουμε στην σπουδαιότητα του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι το επιμελητήριο μας σήμερα αναγνωρίζεται ως αρωγός κάθε προσπάθειας που αφορά τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και πρωτοστατεί σε θέματα που αφορούν στην εξέλιξη του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους διαμεσολαβούντες για την συνεργασία και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να στέκομαι στο πλευρό τους και στην πρώτη γραμμή των αγώνων τους που είναι και αγώνες μου, γιατί μην ξεχνάμε ότι προέρχομαι από αυτό τον κλάδο.

Πώς θα αξιολογούσατε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τι περιμένετε από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την γ΄αξιολόγηση;

Θέλω να μιλάω πάντα με ρεαλισμό, στηριζόμενος στα γεγονότα. Δυστυχώς παρατηρείται μία στασιμότητα στην ελληνική οικονομία και αυτό είναι ανησυχητικό. Η αγορά υποφέρει και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά όσοι δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα. Επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν μέρα με την ημέρα να κρατήσουν ενεργές τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο, εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης και γενικότερα της έλλειψης ρευστότητας.

Όταν βέβαια το κάθε νοικοκυριό μετράει πλέον και τα λεπτά του ευρώ για να επιβιώσει μέσα σε αυτή την θύελλα, πως μπορεί κάποιος να έχει απαίτηση να συνεχίσουν οι πολίτες να καταναλώνουν. Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι εξωτερικοί παράγοντες, δηλαδή εταίροι και δανειστές, που επηρεάζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό την πορεία μας. Είναι και οι εσωτερικές αποφάσεις που είναι θέμα επιλογών, προτεραιοτήτων, και χειρισμών των εκάστοτε κυβερνήσεων. Εδώ φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου δεν έχουν ληφθεί τα σωστά μέτρα και δεν έχουν γίνει οι επιλογές που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ανάπτυξη. Δεν έχουν δημιουργηθεί ούτε στα χρόνια της κρίσης οι υποδομές που χρειάζονται για την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών. Υπάρχει έλλειμμα. Πρέπει να καλυφθεί και αυτό είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση. Δε μπορεί να φεύγουν οι επενδύσεις ή να μην έρχονται νέες λόγω γραφειοκρατίας. Το κράτος οφείλει να υποδέχεται τον επιχειρηματία και ακολούθως να τον καλεί , να του δίνει την άδεια έναρξης της δραστηριότητάς του –μικρής ή μεγάλης- και να τον στηρίζει. Αυτό δεν γίνεται.

Αντίθετα παρατηρούμε συνεχείς αλλαγές σε κομβικά θέματα, όπως το φορολογικό. Μα υπάρχει σοβαρός επενδυτής που να θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν επικρατούν αυτές οι συνθήκες; Χωρίς μία στοιχειώδη σταθερότητα, χωρίς κίνητρα; Ακούμε πολλές φορές τον τελευταίο καιρό ότι η κυβέρνηση θέλει τις μεγάλες επενδύσεις. Ας το δείξει στην πράξη και ας στηρίξει επιτέλους την επιχειρηματικότητα. Κυρίως όμως οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να συνεργαστούν ουσιαστικά και με ειλικρινή διάθεση. Κρίνοντας από όσα έχουν γίνει από την στιγμή που μπήκαμε στην περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, καταλαβαίνουμε ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, απαιτείται υπέρβαση σε όλους τους τομείς. Ας κάνουν λοιπόν και τα πολιτικά κόμματα τη δική τους υπέρβαση, ας αφήσουν στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία όλων μας. Κομμάτων, φορέων, πολιτών. Οι δανειστές θα συνεχίσουν να προβάλουν απαιτήσεις, κάτι που θεωρώ σίγουρο ενόψη της τρίτης αξιολόγησης. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και τι μπορούμε να αντιπαραθέσουμε. Όσο παραμένουμε διαιρεμένοι, τόσο απομακρύνεται η προοπτική της ανάκαμψης.

Ο ασφαλιστικός θεωρείται από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχουν θετικές προοπτικές και θα μπορέσουν να συμβάλλουν σε μια αναπτυξιακή πορεία της τα επόμενα χρόνια. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και για ποιους άλλους κλάδους θα μπορούσατε να ισχυριστείτε το ίδιο;

Όλοι οι κλάδοι έχουν την δική τους καθοριστική σημασία στην ανάπτυξη της οικονομίας. Σαφώς και ο ασφαλιστικός τομέας έχει να προσφέρει στην ανάπτυξη τη αγοράς διασφαλίζοντας την αμφίβολη, ίσως και χαμένη, σήμερα βιωσιμότητα της ασφαλιστικού συστήματος , την υποστήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και την υποβοήθηση άλλων τομέων όπου το κράτος και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δε μπορούν αυτόνομα να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Επανειλημμένα έχω μιλήσει για το μοντέλο ανάπτυξης μέσω ΣΔΙΤ, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία και την αποτελεσματικότητα εφαρμογής τους. Όσον αφορά τους άλλους κλάδους εκτιμώ ότι η ανάπτυξη όλων είναι καθοριστική για την ομαλή εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας επιβάλλεται να κινηθούν παράλληλα. Στη διαδρομή, οι κανόνες της αγοράς θα δείξουν ποιος και πώς θα διαρθρωθεί και θα εξελιχθεί με βάση τις δυνατότητες της χώρας. Δεν υπάρχουν ανεπτυγμένες χώρες όπου μόνο κάποιοι κλάδοι αναπτύσσονται. Η ανάπτυξη είναι μια συνολική εξέλιξη-διαδικασία που επιτυγχάνεται περικλείοντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις.

Η φορολογική πολιτική των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.Ποια είναι κατά την άποψή σας τα σημεία κλειδιά στη φορολογία που αν αλλάξουν θα δώσουν ανάσα στην επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση στην απασχόληση και την ελληνική αγορά;

Δυστυχώς τα μέτρα που έχουν εφαμοστεί έως τώρα στον συγκεκριμένο τομέα, έχουν σαφέστατα υφεσιακά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια άστοχη φορολογική πολιτική που εγκλωβίζει τις επιχειρηματικές δυνάμεις, εμποδίζει την ανάπτυξη και οδηγεί σε μαρασμό την αγορά. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαξίωση των παραγωγικών δυνάμεων που παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις. Θεωρώ ότι η ελληνική οικονομία όπως είναι διαρθρωμένη χρειάζεται μια σωστά προσδιορισμένη απόφαση σε συμφωνία με τους δανειστές, που θα επιφέρει σταδιακές μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Χωρίς αυτόν τον επανακαθορισμό, δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία ανάπτυξη. Είναι άμεση ανάγκη να δοθεί «ανάσα» σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει το κλίμα, θα βελτιωθεί η ψυχολογία και θα επανακάμψει –έστω και σταδιακά-η αγορά. Γιατί ξέρετε, η πραγματική οικονομία είναι και θέμα ψυχολογίας. Αν μειωθούν τα υπερβολικά βάρη, τότε θα αυξηθεί η κατανάλωση, θα κινηθεί κάπως η αγορά, θα δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη με υφεσιακά μέτρα δεν μπορεί να έρθει. Σε αυτό είμαι απόλυτος.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις πρωτοβουλίες σας σε σχέση με τη συνεργασία με την Κίνα και, ιδιαίτερα, με τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba;

Χρειάστηκαν δύο πράγματα για να καταφέρουμε να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας των ελληνικών επιχειρήσεων με την Alibaba. Το πρώτο, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η εντατική προετοιμασία και η σκληρή δουλειά. Το πιο βασικό όμως, ήταν το όραμα. Στο ΕΕΑ είχαμε συνειδητοποιήσει εδώ και χρόνια ότι απαιτείται ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας μας. Πυλώνας αυτού του μοντέλου κατά τη γνώμη μου, πρέπει να είναι η εξωστρέφεια.

Παρατηρώντας τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο και πως το ηλεκτρονικό εμπόριο, χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη, έχει πλέον κυριαρχήσει, αποφασίσαμε να εστιάσουμε στο «χτίσιμο» μίας στενής σχέσης με τον κινέζο γίγαντα. Και πρέπει να σας πω ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΕΕΑ υπερέβη τα στενά όρια της αγοράς. Και αυτό διότι στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει και των ενεργειών που είχαν δρομολογηθεί συμβάλλαμε αποφασιστικά στην συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Alibababa στην Κίνα. Με συντονισμένες προσπάθειες φέραμε πιο κοντά πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με την Alibaba, δηλαδή άνοιξε για τα καλά ο δρόμος για την προώθηση πολλών ελληνικών προϊόντων σε μία τεράστια αγορά όπως είναι αυτή της Κίνας.

Ταυτόχρονα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι κινέζοι πολίτες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα με προφανείς ευεργετικές συνέπειες για την οικονομία μας. Και να τονίσω ότι ακόμα είναι η αρχή. Αυτές οι συμφωνίες χρειάζονται και τον απαραίτητο χρόνο για να περάσουν στην πράξη και να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Το ουσιαστικό για μένα όμως είναι ότι καταφέραμε και αναδείξαμε την αξία της συνεργασίας και της πίστης στην εφαρμογή ενός πολύ οργανωμένου σχεδίου. Όλα πήγαν βάσει προγράμματος, τίποτα δεν έγινε τυχαία. Αν ως χώρα λοιπόν, έχουμε ένα ρεαλιστικό πλάνο και συνεργασία κυβερνήσεων με φορείς όπως τα επιμελητήρια που είναι άριστοι γνώστες της οικονομίας, τότε ναι, μπορούμε να μιλάμε για μελλοντική ανάπτυξη.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ, ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας