info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Κενό” ενημέρωσης στο θεσμό της διαμεσολάβησης

Δημοσιεύτηκε : 17-10-2017

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Στα πρακτικά πλεονεκτήματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αναφέρεται ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στο insurance daily. Όπως εξηγεί η εξωδικαστική επίλυση διαφορών συνιστά ένα “εξαιρετικό” εργαλείο που δεν έχει αξιοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση προς το κοινό.

Πόσο διαδεδομένη είναι η εξωδικαστική επίλυση διαφορών στη συνείδηση του Έλληνα επιχειρηματία;

Η εξωδικαστική επίλυση διαφορών είναι ευρέως διαδεδομένη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Η.Π.Α, στον Καναδά, στην Αυστραλία και αλλού, λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει. Στην Ελλάδα, έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί διαμεσολαβητές σε όλη τη χώρα, και παρά το ότι αναγνωρίζονται τα οφέλη της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, ο θεσμός της Διαμεσολάβησης δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούσε και θα θέλαμε, από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο έλλειμμα ενημέρωσης για τα πρακτικά πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα στοχευμένο και αξιόπιστο τρόπο ενημέρωσης και εκπαίδευσης του Έλληνα επιχειρηματία. Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία νέα σύγχρονη πιο συναινετική νοοτροπία στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας. Αυτό προϋποθέτει ότι οι επιχειρήσεις, που αποτελούν σημείο αναφοράς στο χώρο τους, θα κάνουν το πρώτο βήμα και θα υιοθετήσουν τη μέθοδο της Διαμεσολάβησης αναγνωρίζοντας τα απτά αποτελέσματα που έχει κυρίως σε τρία επίπεδα: Εξοικονόμηση χρημάτων αφού δεν υπάρχουν τα έξοδα της δικαστικής διαδικασίας Εξοικονόμηση χρόνου αφού μπορεί να βρεθεί λύση μέσα σε μία ημέρα Διασφάλιση των συνεργατικών σχέσεων με πελάτες-συνεργάτες αφού η διαδικασία προϋποθέτει ουσιαστική συναινετική διάθεση

Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά για όσους προσφεύγουν στη Διαμεσολάβηση;

Σίγουρα, όπως προείπα, η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, είναι καθοριστικά θέματα για τη λειτουργία μίας επιχείρησης. Ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία τα δικαστικά έξοδα σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαγορευτικά. Με την αποφυγή των δικαστικών εξόδων υπάρχει μία σημαντική εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις που πλέον βάλλονται από παντού. Προσωπικά εκτιμώ ότι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, είναι ο έλεγχος της εξέλιξης της διαφοράς από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους. Οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι είναι πρωταγωνιστές της διαδικασίας με την καθοριστική συμβολή των δικηγόρων τους. Οι ίδιοι θα καταλήξουν σε κοινώς αποδεκτή λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντά τους. Τέλος πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η προστασία του απορρήτου που διασφαλίζεται στη Διαμεσολάβηση. Το να μείνουν σε μία κλειστή αίθουσα τα όσα συζητιούνται στη διάρκεια της διαδικασίας είναι εξαιρετικής σημασίας για τις επιχειρήσεις που απολαμβάνουν μία πρωτόγνωρη προστασία των δεδομένων τους.

Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που έλαβε το Επιμελητήριο από την είσοδό του στον Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.;

Η είσοδός μας στον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ) επιβεβαιώνει την επιθυμία του φορέα μας να συμβάλει ενεργά και αποτελεσματικά στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας στην επίλυση διαφορών στη χώρα μας. Είμαστε βέβαιοι ότι η Διαμεσολάβηση, καθώς και οι υπόλοιποι εναλλακτικοί τρόποι εξωδικαστικής διαχείρισης των υποθέσεων, μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον, με θετικές συνέπειες για το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Έχουμε στα χέρια μας ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να επιλύσει δεκάδες χιλιάδες αστικές και εμπορικές διαφορές που συνωστίζονται καθημερινά στα πινάκια των δικαστηρίων.

Την ώρα που σε άλλες χώρες η Διαμεσολάβηση δεν αποτελεί πλέον τον εναλλακτικό, αλλά τον κύριο τρόπο επίλυσης διαφορών, η χώρα μας δεν την αξιοποιεί στο βαθμό που θα έπρεπε και, κυρίως, στο βαθμό που τη χρειάζεται. Μιλάμε όλοι για την ανάγκη του εκσυγχρονισμού και τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ίδια στιγμή δεν αξιοποιούμε έναν διεθνώς επιτυχημένο θεσμό, όπως αυτόν της Διαμεσολάβησης. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την αυτονόητη προβολή του θεσμού στην επιχειρηματική κοινότητα χρειάζεται να υπάρξει μία νομοθετική πρωτοβουλία, που θα καθιστά υποχρεωτική τη Διαμεσολάβηση και θα αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων. Θα είναι μία μεγάλη τομή για την Ελληνική πραγματικότητα, ειδικά όταν τα δικαστήρια κυριολεκτικά ασφυκτιούν από τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας