info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη με προϋπολογισμό ύφεσης»

Δημοσιεύτηκε : 24-10-2017

Χατζηθεοδοσίου

Άρθρο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική" τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017.


Μελετώντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος, το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι συνεχίζεται η υφεσιακή πολιτική και κυρίως η φοροεπιδρομή, ειδικά προς τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού.

Για παράδειγμα, όταν περιγράφεται η περαιτέρω μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών, τότε αυτό σημαίνει ότι για ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα πιο δύσκολη από τη φετινή.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι από την στιγμή που συνεχίζεται η φτωχοποίηση όλο και περισσοτέρων, τότε μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Το γιατί είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει ο οποιοσδήποτε.

Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα επιβιώνουν από αυτόν τον ελάχιστο τζίρο που υπάρχει στην αγορά. Όσο όμως ψαλιδίζονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τόσο μειώνεται και η καταναλωτική τους δυνατότητα.

Άρα και η μικρή στήριξη που προσφέρουν αυτή την στιγμή οι καταναλωτές, θα εκλείψει σε σημαντικό βαθμό. Πως άραγε θα καταφέρει ο ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού να τα φέρει βόλτα; Πως θα συνεχίσει τη δραστηριότητα του ο βιοτέχνης, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος; Εδώ σήμερα και δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα ποσά που απαιτούνται για τις φουσκωμένες ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Θα μπορέσουν να το κάνουν αύριο, όταν το χρήμα που θα κινείται στην αγορά θα είναι λιγότερο;

Ας μην κοροιδευόμαστε. Όσο συνεχίζεται αυτή η αδιέξοδη πολιτική που δίνει έμφαση μόνο σε εισπρακτικά μέτρα, τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες ουσιαστικής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι πιο αδύναμοι και όσοι προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, καθώς ήδη το σύνολο των ανθρώπων της αγοράς ουσιαστικά εργαζόμαστε για το κράτος και όχι για τις δουλειές μας.

Η τραγική εξέλιξη θα είναι να κλείσουν περισσότερες επιχειρήσεις, οδηγώντας κι άλλους ανθρώπους στην ανεργία, ενώ φοβάμαι ότι δεν θα λείψουν και τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς την οποία κάποιοι θα επιλέξουν προκειμένου να διασωθούν. Άρα μην μας εκπλήξει αν ακούσουμε αύριο μεθαύριο ότι αυξάνεται το ποσοστό της φοροδιαφυγής. Επίσης θεωρώ βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η αύξηση του χάσματος μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και συνήθως τέτοιες καταστάσεις οδηγούν σε πολύ σοβαρότερα προλήματα, καθώς επικρατούν οι φωνές του λαϊκισμού και της έντασης.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, έχει από την πρώτη στιγμή καταθέσει δεκάδες προτάσεις για την προσπάθεια ανάκαμψης που πρέπει να κάνει η χώρα.

Βρισκόμαστε ήδη πολλά χρόνια εγκλωβισμένοι από την καταστροφική κρίση και δεν υπάρχουν ούτε τα χρονικά περιθώρια, ούτε και οι αντοχές για να παραταθεί κι άλλο αυτό το μαρτύριο. Είναι αναγκαίο να εκπονηθεί και κυρίως να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής, με έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα. Όχι άλλα λόγια, αλλά επιτέλους πράξεις.

Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που απειλούν με καταστροφή όσες επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν απομείνει. Μείωση της φορολογίας σε ρεαλιστικά επίπεδα, ώστε να μπορούν να εισπράτονται οι φόροι και να μην αυξάνουν απλώς το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η βασική ιδέα κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι «λιγότερα από τους πολλούς». Δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται συνέχεια η τάξη που κάποτε αποκαλούσαμε «μεσαία». Επίσης να δοθεί λύση στο μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, να δράσουν αναλόγως. Έτσι θα διαφυλαχθούν και θέσεις εργασίας, ενώ εφόσον εφαρμοστεί πραγματική φιλοεπενδυτική πολιτική μπορούν και να αυξηθούν. Παράλληλα με όλα αυτά, εννοείται ότι πρέπει να στραφούμε συντεταγμένα και προς την τόνωση της εξωστρέφειας.

Για την ανάκαμψη δεν απαιτούνται μαγικές λύσεις. Αρκεί η στοιχειώδης λογική και η εφαρμογή ενός υλοποιήσιμου πλάνου, που θα προκύψει μέσα από κλίμα εθνικής συναίνεσης. Οτιδήποτε άλλο θα έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε κάθε χρόνο τους οικονομικούς προϋολογισμούς να περιλαμβάνουν μόνο αυξήσεις φόρων και μειώσεις εισοδημάτων.

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας