info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

«Προτιμότερη μία συμφωνία τώρα, από μία "καλύτερη" που θα αργήσει»

Δημοσιεύτηκε : 01-12-2017

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Άρθρο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα "Έθνος", την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017.


Οι επιχειρηματίες πάντα λέμε ότι η καλή ψυχολογία στην οικονομία, είναι η προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, μερικές φορές αυτό που κυριαρχεί στη βούληση της αγοράς είναι αυτό που νομίζουμε ή ελπίζουμε και όχι αυτό που μπορεί πραγματικά να συμβαίνει.

Για αυτόν το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση που διεξάγεται την περίοδο αυτή μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών μας. Γνωρίζω ότι οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το κλείσιμο της συνεχίζουν να είναι αρκετές και οι συμπολίτες μας ανησυχούν για την τελική έκβαση. Αναφέρομαι στο  συνταξιοδοτικό, (επανυπολογισμό των συντάξεων) στην αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων, στο ενεργειακό, στην αναδιοργάνωση του Δημόσιου αλλά και τα εργασιακά. Η κοινωνία μας είχε γίνει για αρκετό διάστημα αποδέκτης υπεραπλουστευτικών συνθημάτων. Τώρα ακούει από την ίδια κυβέρνηση ότι πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν για ακίνητα μεγάλης αξίας που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία και ότι όποιος δεν πληρώνει, τιμωρείται.

Όσο πιο σύντομα συμφωνήσουμε στη χώρα μας ότι υπάρχουν κανόνες για όλους από τους οποίους δεν μπορεί κάποιος να ξεφεύγει, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε από το βάλτο της οικονομικής κρίσης.

Από την άλλη πλευρά, οι πιστωτές μας δεν έχουν παρά να διαβάσουν τα πορίσματα των ίδιων των ευρωπαϊκών οργάνων, όπως του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για να αντιληφθούν ότι η επιμονή τους σε εισπρακτικές και τελικά αντιαναπτυξιακές πολιτικές είναι αυτοκαταστροφική και σίγουρα αναποτελεσματική.

Το βέβαιο είναι ότι μόνο με αλλαγή του πολιτικού μίγματος που θαπεριέχει πλέον ρεαλιστικότερη προσέγγιση στο θέμα της φορολογίας και όχι συνεχείς επιβαρύνσεις, ειδικά σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες, μπορεί να γίνει η αναγκαία για την οικονομία μας αναπτυξιακή στροφή. Και με ενισχυμένη την επιχειρηματικοτητα, κάτι που αποτελεί μονόδρομο για οποιαδήποτε κανονική οικονομία στον κόσμο.

Απευθύνω έκκληση προς τις δυο πλευρές που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να καταλάβουν, ότι δεν μπορούμε άλλο να δυναμιτίζουμε περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στην αγορά και θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας.

Έρχονται Χριστούγεννα και ο ελληνικός λαός θέλει να πιστέψει σε ένα θαύμα: να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Ας ευχηθούμε σε αυτό.

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας