info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους!

Δημοσιεύτηκε : 12-10-2017

Κογιουμτσης

Άρθρο του Νίκου Κογιουμτσή(*), στην Κυριακάτικη kontra news, στις 8/10/2017, που καταγράφει μια πραγματικότητα που δυστυχώς εσκεμμένα αγνοούν οι εκάστωτε κυβερνώντες τόσο του εσωτερικού όσο και οι "εισαγόμενοι".

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο και το προσδοκώμενο για την Ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση για την Ελληνική αγορά, είναι η προσέλκυση επενδύσεων τόσο από το εξωτερικό όσο όμως και από το εσωτερικό, από τις χιλιάδες ΜΜΕ επιχειρήσεις που εάν τους δοθούν κίνητρα μπορούν να επενδύσουν, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην οικονομία αλλά κυρίαρχα στην απασχόληση.

Σε αυτό όμως που θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η πολιτεία είναι η μείωση της φορολογίας. Δεν μπορεί καμία επιχείρηση με συνολική επιβάρυνση μεσοσταθμικά από 65% να επιβιώσει και αναγκαστικά βαδίζουμε στα χνάρια μιας οικονομικής λιτότητας με τις ευχές και την επιβολή βεβαίως των θεσμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ατέρμονη και ατελέσφορη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και οδηγεί στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην ανεργία και στην φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της Ελληνικής κοινωνίας.

Το οξύμωρο είναι ότι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής αποτυπώνεται ξεκάθαρα για απώλεια ΦΠΑ 20%,και συγκεκριμένα ενώ είχαμε αυξήσεις ΦΠΑ κατά 8,5% τα έσοδα αυξήθηκαν μόνον κατά 1,6% και όταν ο ΦΠΑ της εστίασης μειώθηκε από το 23% στο 13% κόντρα στις προβλέψεις για την απώλεια εσόδων 249 εκατομ. Τελικά η απώλεια εσόδων ήταν αμελητέα. Διασώθηκαν ταυτόχρονα χιλιάδες επιχειρήσεις και αυξήθηκαν οι θέσεις απασχόλησης. Και όταν ο ΦΠΛ της εστίασης επανήλθε στο 23% και μετά στο 24% αντί για προβλεπόμενα έσοδα 1 δισ. το 2015 το κράτος εισέπραξε μόλις 200 εκατομ.

Η υπερφορολόγηση και η ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης και το εν γένει εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, οδηγεί τις επιχειρήσεις είτε στην φοροδιαφυγή που είναι κατακριτέο, είτε στην επιχειρηματική μετανάστευση, είτε στο κλείσιμο της ίδιας της επιχείρησης.

Στο νέο προϋπολογισμό καταγράφεται η παραδοχή της απόκλισης κατά 1,86 δισ. € στον στόχο των φορολογικών εσόδων, ανάπτυξη 1,8% έναντι 2,7% αλλά ταυτόχρονα εκτιμάται 2,21% πρωτογενές πλεόνασμα. Την ίδια ώρα που η πολιτεία οφείλει πάνω από 5 δις στον ιδιωτικό τομέα, από επιστροφές φόρου, επιστροφές ΦΠΑ σε προμηθευτές δημοσίου, στραγγίζοντας ουσιαστικά από ρευστότητα υγιείς επιχειρήσεις, με άμεσο κίνδυνο να βάλουν λουκέτο και να αφήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Η υπερφορολόγηση και η ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης και το εν γένει εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, οδηγεί τις επιχειρήσεις είτε στη φοροδιαφυγή που είναι κατακριτέα, είτε στην επιχειρηματική μετανάστευση, είτε στο κλείσιμο της ίδιας της επιχείρησης.

Πρέπει όμως να καταγραφεί σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αλλά και το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ ότι υπάρχει μια σχετική αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο σε μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις (καταγραφή εταιριών με πάνω από 200 χιλιάδες ετήσιο τζίρο) όπως και καταγραφή αρνητικού ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης (Εργάνη) στον ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας σε ετήσια βάση. Πρέπει να μην αγνοούμε όμως ότι 270 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει άρα και η ισχνή πια κατανάλωση μοιράζεται σε ολοένα και λιγότερους. Όσων αφορά την ανεργία, ναι μεν μειώνεται, θα πρέπει όμως να καταγραφεί ότι το 12% της συνολικής επιχειρηματικής απασχόλησης είναι ευέλικτες μορφές εργασίας και εποχική απασχόληση λόγω κυρίως της τουριστικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση εφ όσων ξεπεράσαμε πια σαν πολιτεία το ταμπού της ενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας, χρειάζεται άμεσα να χαράζουμε όλοι μαζί κόμματα, φορείς και κοινωνικοί εταίροι τον οδικό χάρτη παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας. Χρειάζεται όμως τάχιστα ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, πολιτική σταθερότητα, γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, μείωση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας, άρση των capitol control» και μείωση της υπέρμετρης φορολόγησης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε σταδιακά το χαμέ\ο έδαφος και να παράξουμε πλούτο προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

(*)Ο Νίκος Κογιουμτσής είναι Οικονομικός Επόπτης ΕΣΕΕ

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας