info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

“Ο εξαιρετικός κύριος Χατζηθεοδοσίου”, Συνέντευξη στον Αριστείδη Βασιλειάδη

Δημοσιεύτηκε : 24-10-2017

Χατζηθεοδοσίου

Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στον Αριστείδη Βασιλειάδη, Γενικό Διευθυντή Insurance Innovation, όπως δημοσιεύεται στο Insurance Forum.

O εξαιρετικός κύριος Χατζηθεοδοσίου…

Συνέντευξη στον Αριστείδη Βασιλειάδη, Γενικό Διευθυντή Insurance Innovation.

Τα λόγια του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου , όπως αποτυπώνονται σε αυτή την από καρδιάς συνέντευξη – χείμαρρο, με παρέπεμψαν συνειρμικά στο να παραφράσω το τίτλο γνωστής ταινίας για να δώσω τον τίτλο αυτής της συνέντευξης…

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δεν χρειάζεται συστάσεις. Όλοι τον γνωρίζουμε. Αυτός ήταν και ο λόγος που στην επικοινωνία μου μαζί του για τις ανάγκες αυτής της συνέντευξης, ήθελα να ρωτήσω κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα: Θέλησα να μάθω περισσότερα για τον «άνθρωπο» Γιάννη, επιδιώκοντας μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τον τρόπο που σκέφτεται, για την δική του αντίληψη της σημερινής κατάσταση της χώρας αλλά και για τα επόμενα βήματα που αφορούν στο μέλλον του ΕΕΑ.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ένας άνθρωπος οικογενειάρχης, αυτοδημιούργητος, γεμάτος ενέργεια, δύναμη και όραμα δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή έμπνευσης , σιγουριάς και εμπιστοσύνης για κάθε επαγγελματία αγωνίζεται σκληρά στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον της σημερινής Ελλάδας.

Η άποψη του ότι «η δημιουργικότητα δεν έχει σύνορα και στεγανά και δεν περιχαρακώνεται από την επαγγελματική εξέλιξη» , σε συνδυασμό με άλλα αποστάγματα της εμπειρίας του για την δουλειά και τους συλλογικούς αγώνες, επιβεβαιώνει την πεποίθηση που ο ίδιος διατυπώνει : «όταν αγαπάς κάτι πάντα βρίσκεις χρόνο να αφιερώσεις».

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου λοιπόν , εφ' όλης της ύλης ….

Κύριε Χατζηθεοδοσίου, είστε αντικειμενικά ένας δραστήριος και επιτυχημένος επιχειρηματίας στον ασφαλιστικό χώρο. Είναι κοινή πεποίθηση πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι ασχολούνται αποκλειστικά με τη δουλειά τους. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε και με τα κοινά;

Καταρχήν θα ήθελα να σας πώς ότι η δημιουργικότητα δεν έχει σύνορα και «στεγανά». Δεν περιχαρακώνεται στην επαγγελματική εξέλιξη. Όταν ενδιαφέρεσαι για την δημιουργία, την πρόοδο, την συλλογική ανάπτυξη, τότε οδηγείσαι στην ενασχόληση με τα κοινά. Για εμένα ήταν ανέκαθεν ανάγκη εσωτερική να συνδράμω στην συλλογική πρόοδο. Ξεκίνησα σε ηλικία 19 ετών ως συνοικιακός σύμβουλος, μετά από επτά χρόνια ήμουν πρόεδρος –ο νεότερος- Δημοτικού Συμβουλίου και σε ηλικία 30 ετών ανέλαβα ως διοικητής Νοσοκομείου.

Η πορεία μου έως σήμερα είναι δεμένη με την συμμετοχή μου σε συλλογικές προσπάθειες, είτε από επιτελικές θέσεις είτε ως απλό μέλος. Έχει σημασία να υπάρχει συμμετοχή σε όλα τα στάδια και βαθμίδες ενός συλλογικού φορέα εκπροσώπησης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι με αυτή την στάση ζωής, δηλαδή την συμμετοχή στα κοινά, μπορεί ο καθένας να συμβάλλει στην πρόοδο, στην εξέλιξη, στις επίτευξη αποτελεσμάτων. Η κοινωνία δε θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά. Έτσι βρέθηκα και στο ΕΕΑ και μέσα από αυτό το σκεπτικό εργάζομαι για να προαχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να στηριχθούν τα επαγγέλματα. Και απευθύνω πρόσκληση σε όλους να ενεργοποιηθούν εθελοντικά και να προσφέρουν στην εξέλιξη της αγοράς, των θεσμών, της οικονομίας.

Πώς επιτυγχάνετε να συνδυάζετε την παρουσία σας στην MEGA BROKERS, στο Επιμελητήριο και ταυτόχρονα να είστε και οικογενειάρχης;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο όχι μόνο για εμένα αλλά για κανέναν. Είναι θέμα θέλησης και διαχείρισης των συνθηκών που υπάρχουν γύρω σου. Θα σας έλεγα ότι όταν αγαπάς κάτι πάντα βρίσκεις χρόνο να αφιερώσεις. Διαθέτω χρόνο στην εταιρεία μου που εκφράζει την επαγγελματική μου πορεία. Διαθέτω χρόνο στο ΕΕΑ που εκφράζει την ύψιστη ευθύνη μου απέναντι στην επαγγελματική κοινωνία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καθημερινά αγωνιζόμενων επαγγελματιών. Και φυσικά βρίσκομαι κοντά στην οικογένειά μου. Πιστεύω ότι η προσήλωση, με συναίσθημα και ως καθήκον και ευθύνη, σε ότι μας περιστοιχίζει αποτελούν τη βάση για να αναπτυχθεί και το άτομο και η κοινωνία. Έτσι ξεκίνησα και έτσι συνεχίζω.

Ποια είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από το έργο σας; Τι είναι αυτό που σας ωθεί να αγωνίζεστε να προσφέρετε ακούραστα στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι;

Ως επαγγελματίας που δραστηριοποιούμαι πολλά χρόνια στην ασφαλιστική αγορά αλλά και ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, έχω βιώσει πολλές δύσκολες καταστάσεις. Δυστυχώς η κρίση προκάλεσε ακόμα περισσότερα προβλήματα στον επιχειρηματικό τομέα, οπότε αποφάσισα να συμβάλω στην αντιμετώπιση της με την εμπειρία που έχω αποκτήσει. Με δεδομένη τη διάθεση προσφοράς και με συνοδοιπόρους τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, γίνεται ένας αγώνας προκειμένου να μπει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια ανάκαμψης που κάνει η χώρα. Εκτιμώ ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο που δεν περισσεύει κανείς, οφείλουμε όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας προκειμένου να βγούμε από την στενωπό που έχουμε βρεθεί. Από την άλλη, αν δεν βγουν μπροστά οι άνθρωποι της αγοράς για τα θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ποιοι θα ασχοληθούν; Άρα καταλήγοντας, θα σας πω ότι το βλέπω περισσότερο ως καθήκον απέναντι στα μέλη του ΕΕΑ που με εμπιστεύθηκαν πριν από λίγα χρόνια που μπήκα σε αυτόν τον αγώνα. Και δεν μπορώ να προδώσω αυτή την εμπιστοσύνη, ούτε και να κάθομαι άπραγος όταν όλα γύρω μας κινδυνεύουν με πλήρη κατάρρευση.

Αν και το έργο σας για το Επιμελητήριο είναι εμφανές και πραγματικά αξιοθαύμαστο , ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον;

Πάντα στη ζωή μου βαδίζω με την πεποίθηση ότι «ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο». Όσα και αν έχεις καταφέρει, σε οποιοδήποτε επίπεδο της ζωής σου, αν σταματήσεις την προσπάθεια βελτίωσης είναι σαν να αναιρείς όλα όσα έχεις κάνει. Ειδικά στον επιχειρηματικό και οικονομικό τομέα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή αδράνειας καθώς κινδυνεύεις να σε προσπεράσουν οι εξελίξεις. Ειδικά για το ΕΕΑ που έχει αποδείξει στις πράξεις και όχι στα λόγια την εξαιρετική δυναμική του και την δυνατότητα παρέμβασης που έχει προς όφελος των μελών του και συνολικά της επιχειρηματικής κοινότητας, οφείλουμε όλοι να το πάμε ακόμα παραπέρα. Και ποιο είναι το παραπέρα; Να λειτουργήσει στα πρότυπα των επιμελητηρίων των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία. Να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και να προσφέρει ακόμα πιο υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα μέλη του, ανταποκρινόμενο στο σκοπό λειτουργίας του και σεβόμενο και τον επιμελητηριακό θεσμό και το επιχειρηματικό και κοινωνικό σύνολο. Το θετικό είναι ότι μοιραζόμαστε πολλοί εντός του ΕΕΑ το ίδιο όραμα και γι αυτό ακριβώς είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον του. Το επιμελητήριο με τα περισσότερα μέλη στη χώρα, οφείλει να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Το δικαιούνται οι Έλληνες μικρομεσαίοι που πάνω στις επιχειρήσεις τους πρέπει να στηριχθεί το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μας.

Πως το όραμα σας μεταφράζεται σε πρακτικούς στόχους για το Επιμελητήριο;

Σε αυτόν τον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης, οι μικρομεσαίοι απειλούνται καθημερινά με καταστροφή. Οι πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί όλα αυτά τα χρόνια και που έχουν σαφέστατα υφεσιακό πρόσημο, η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, η έλλειψη τεχνογνωσίας των κυβερνήσεων μας και η προτεραιότητα που δίνουν για την ικανοποίηση μικροπολιτικών συμφερόντων, αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μέχρι τώρα το ΕΕΑ έχει καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, μέσα από μία συνεχή και δυναμική δραστηριότητα. Η προσπάθεια μας για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή σε θέματα που σχετίζονται με τα μέλη μας και την επιχειρηματική κοινότητα, είναι πλέον ο παρεμβατικός μας λόγος να ακούγεται πιο έντονα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων εκτός των συνόρων, όπως είναι οι Βρυξέλλες. Ο μεγάλος μας στόχος λοιπόν είναι να δραστηριοποιηθούμε ακόμα πιο πολύ στην «καρδιά» της ΕΕ, ώστε να έχουμε αμεσότερο λόγο και ρόλο σε πολλά κρίσιμα θέματα όπως στη δυνατότητα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, σε ζητήματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα, σε εξελίξεις που απαιτείται η άμεση παρέμβαση μας και η ενημέρωση που μπορούμε να δώσουμε στους Έλληνες ευρωβουλευτές. Πρόκειται για μία προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια και η οποία διαρκώς εξελίσσεται και σύντομα θα περάσει σε άλλο επίπεδο. Ταυτόχρονα παραμένει στόχος μας η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τα μέλη μας και μάλιστα αυτή μας η προσπάθεια θα γίνεται πλέον σε νέα και μεγαλύτερη στέγη. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προχωρά, μεγαλώνει, αναβαθμίζεται καθημερινά και αυτό είναι κάτι που πλέον είναι ορατό σε όλους.

Τι προσφέρει στον σύγχρονο επαγγελματία η εμπλοκή του με το Επιμελητήριο;

Ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους στο ΕΕΑ ήταν να αποκτήσουν «φωνή» οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι κάτι που καταφέραμε και είμαι πολύ περήφανος γι΄ αυτό. Δεν είναι όμως το μοναδικό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Έχουμε καθιερώσει επιμορφωτικά προγράμματα για επιχειρηματίες και εργαζόμενους, συνεχή ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα, έχουμε σταθεί «απέναντι» σε κυβερνήσεις για αποφάσεις τους που θα προκαλούσαν ακόμα περισσότερα προβλήματα και έχουμε πετύχει την ακύρωση αυτών των προθέσεων, δημιουργήσαμε συνεργατικά δίκτυα, ανοίξαμε «δρόμους» για την εξωστρέφεια που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία μας, σταθήκαμε αρωγοί σε πολυποίκιλα προβλήματα των μελών μας, ενώ δεν έλειψε και η οικονομική στήριξη. Άρα ο σύγχρονος επαγγελματίας έχει βρει στο ΕΕΑ έναν πολύτιμο σύμμαχο και η δέσμευση μου είναι ότι το Επιμελητήριο μας θα συνεχίσει να πορεύεται στον ίδιο δρόμο, πάντα δίπλα στα μέλη του και ακηδεμόνευτο από πολιτικές σκοπιμότητες που τόσο μεγάλη ζημιά έχουν προκαλέσει στη χώρα και την οικονομία.

Γνωρίζω ότι είστε φύσιν αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύετε πως σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον σαν και αυτό που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα του 2017 με την συνεχιζόμενη ύφεση, μπορεί τελικά ένας επιχειρηματίας να επιβιώσει? Και εάν ναι, με ποιους τρόπους;

Κανένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας που τηρεί τους κανόνες, δηλαδή είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, δεν μπορεί να επιβιώσει σε ένα οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη ύφεση. Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι μας. Μόνο όσοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά και χρησιμοποιούν αθέμιτους τρόπους, όπως «μαύρη εργασία», θα έλεγε κανείς ότι έχουν κάποια ελπίδα να παραμείνουν στο χάρτη. Σε μία τέτοια περίπτωση όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιή επιχειρηματικότητα, άρα επειδή τα θεμέλια αυτού του οικονομικού μοντέλου θα είναι σαθρά, θα ακολουθήσει και γρήγορα η κατάρρευση. Η μοναδική περίπτωση για να αλλάξει το κλίμα, είναι να ακολουθηθεί ένας άλλος αναπτυξιακός προσανατολισμός, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ουσιαστική τόνωση της απασχόλησης, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στην στροφή προς την εξωστρέφεια, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση μίας σειράς κρίσιμων θεμάτων, όπως των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να χαραχθεί αυτός ο νέος δρόμος είναι η αλλαγή του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα, κυρίως σε θέματα φορολογίας και ύψους ασφαλιστικών εισφορών. Αν δεν διορθωθούν αυτοί οι δύο κρίσιμοι παράγοντες και δεν σταματήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα η πρωτοφανής φοροεπιδρομή, τότε φοβάμαι ότι οι πιθανότητες ανάκαμψης μειώνονται δραματικά. Γιατί και σοβαρούς επενδυτές δεν πρόκειται να δούμε ποτέ, αλλά και γιατί δεν θα μπορέσουν να αντέξουν στα βάρη όσες επιχειρήσεις λειτουργούν ακόμη. Βέβαια για να επιτευχθεί αυτή η αναγκαία μείωση των βαρών, θα πρέπει να πειστούν και οι δανειστές, οπότε ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι το πώς θα συμπεριφερθεί το πολιτικό σύστημα. Αν υπάρξει ομόνοια και ειλικρινής διάθεση συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, τότε θεωρώ εξαιρετικά πιθανό οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» να είναι αποδοτικότερες.

Ποιες κατά την άποψη σας είναι οι αναγκαίες και άμεσες μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ελληνική Οικονομία να πάρει «ανάσες» και να αρχίσει εκ νέου να λειτουργεί παραγωγικά;

Ουσιαστικά είναι όσα ήδη ανέφερα. Δηλαδή απαιτείται ένας νέος οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση, που θα πρέπει όμως να είναι απόλυτα ρεαλιστικός και άμεσα εφαρμόσιμος. Σταθερό πολιτικό και φορολογικό περιβάλλον με στόχο να παίρνει το κράτος όσα αντικειμενικά μπορεί να προσφέρει ο καθένας και όχι να απαιτεί εξωπραγματικά ποσά από μη έχοντες ή από ανθρώπους που είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Έμφαση στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με ταυτόχρονη στήριξη των επιχειρήσεων που μπορούν να έχουν πλάνο βιωσιμότητας, ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής, δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος και όχι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, εξορθολογισμό ασφαλιστικών εισφορών και κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης. Μόνο με περισσότερους εργαζόμενους μπορούμε να ελπίζουμε σε διάσωση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν πρέπει να έχει καμία ιδέα από στοιχειώδεις γνώσεις των οικονομικών. Και βέβαια ανακούφιση των νοικοκυριών, ώστε να αυξηθεί επιτέλους η κατανάλωση. Γιατί χωρίς αυτήν, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κλείνοντας, και εκμεταλλευόμενος την εμπειρία ετών που διαθέτετε ως επαγγελματίας, ποια είναι η συμβουλή σας προς όλους τους επαγγελματίες που αγωνίζονται εκεί έξω καθημερινά και παλεύουν με την αντιξοότητα και τα φορολογικά βάρη;

Δεν υπάρχουν συνταγές, ούτε και μαγικές λύσεις. Ο κάθε επαγγελματίας και επιχειρηματίας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το τι πρέπει να γίνει. Γενικά μιλώντας θα πρότεινα να εστιάσουν στο θέμα της καλύτερης ενημέρωσης για θέματα που αφορούν την κάθε επιχείρηση, να συμπορεύονται όσο είναι εφικτό με τις νέες τεχνολογίες για να μην τους ξεπεράσουν οι εξελίξεις, να ποντάρουν –όπου κρίνουν απαραίτητο- σε συνεργασίες και συνέργειες, να επενδύσουν στην καινοτομία. Και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις να ανοίξουν τα «φτερά» τους για ακόμα μεγαλύτερες αγορές. Αυτό ήταν και το μήνυμα που πέρασε το ΕΕΑ στην συνεργασία που έκανε με την Alibaba. Ο στόχος μας ήταν να δείξουμε ότι μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου η διείσδυση σε μία τεράστια αγορά όπως της Κίνας, είναι απόλυτα εφικτός στόχος. Όπως και η έλευση πολλαπλάσιων τουριστών από αυτόν τον γίγαντα της παγκόσμιας οικονομίας. Τα πάντα αλλάζουν γύρω μας και θα είναι καταστροφικό να μείνουμε εμείς αδρανείς. Και τέλος, να δώσουν δύναμη στα επιμελητήρια που ανήκει ο καθένας. Ο επιμελητηριακός θεσμός υπάρχει ακριβώς γι΄αυτόν τον λόγο. Για να προτείνει λύσεις και να δίνει μάχες προς όφελος των ανθρώπων που εκπροσωπεί.

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας