info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

Δ. Γαβαλάκης: Tο ΕΕΑ έχει προσφέρει έργο και έτσι θα συνεχίσει

Δημοσιεύτηκε : 30-11-2017

Δημήτρης Γαβαλάκης

O Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ Δημήτρης Γαβαλάκης μιλά στο Underwriter για την υποψηφιότητά του στις επικείμενες εκλογές στο ΕΕΑ, αλλά και για την πρόοδο της Επιτροπής για το νέο νομικό πλαίσιο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, στην οποία συμμετέχει.

Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό

kosmas@underwriter.gr

Κύριε Γαβαλάκη, εκλογές στα Επιμελητήρια, αλλά και η οδηγία IDD και το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, είναι μάλλον τα δύο πιο επίκαιρα θέματα του τελευταίου διαστήματος.  Συμμετέχετε και στα δύο -  ως υποψήφιος στις εκλογές με τον Συνδυασμό «Το Επιμελητήριό Μας» του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και ως Πρόεδρος ΠΣΣΑΣ & Μέλος ΕΑΔΕ, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της IDD. Ξεκινώντας από το πρώτο, πώς και αποφασίσατε να συμμετέχετε στις εκλογές του Επιμελητηρίου, με τον συγκεκριμένο Συνδυασμό;

Είναι, νομίζω, ξεκάθαρο στη σκέψη όλων, κοινή πεποίθηση, ότι αυτά τα χρόνια της προεδρίας του Γ.Χατζηθεοδοσίου το Επιμελητήριο Αθηνών αναβαθμίστηκε σημαντικά, βρέθηκε στο προσκήνιο και ταυτόχρονα προσέφερε πολλά σε κάθε επαγγελματία, σε κάθε διαμεσολαβούντα και φυσικά, στήριξε τα Σωματεία του κλάδου μας.
Αν θυμηθούμε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο 6 χρόνια πριν, εύκολα θα αξιολογήσουμε σήμερα την αξία των αλλαγών που έγιναν. Άλλωστε, το ενδιαφέρον και μόνο της αγοράς για αυτές τις εκλογές, είναι η απόδειξη ότι το ΕΕΑ είναι στο επίκεντρο. Η δράση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου δίπλα στα Σωματεία, σε όλες τις μάχες, ήταν καταλυτική και άρα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ άλλη επιλογή, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο του, την προσφοράαλλά και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις σε πάρα πολλές περιπτώσεις για λογαριασμό της Διαμεσολάβησης - ανατροπές υπουργικών αποφάσεων, υπομνήματα και συσκέψεις στα υπουργεία, δράσεις προβολής του επαγγέλματος κ.α.
Είναι σημαντικό να επιλέγεις την ομάδα με την οποία θέλεις να δώσεις τις επόμενες μάχες με κυρίαρχα κριτήρια το ουσιαστικό ενδιαφέρον, την δράση και την αποτελεσματικότητα.

Εσείς που βλέπετε τον εαυτό σας σε αυτή την προσπάθεια; Είναι κάτι που σας ενδιαφέρει πραγματικά ή έχει για σας συμβολικό, ίσως περισσότερο "υποστηρικτικό" χαρακτήρα;

Επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω  το ουσιαστικό ενδιαφέρον μου για τις εκλογές του Επιμελητηρίου. Έχοντας κάνει ένα σημαντικό κύκλο συνεισφοράς στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων, αλλά και στην ΕΑΔΕ, και έχοντας γνωρίσει, μέσω της συνεργασίας που είχαμε με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, τις δυνατότητες που έχει το Επιμελητήριο, νιώθω πραγματικά ότι έχω πια επιπλέον εμπειρία, το εύρος των γνώσεων και φυσικά την ουσιαστική διάθεση να συνεισφέρω στον κλάδο μου μέσω του επιμελητηριακού θεσμού, σε σημαντικούς τομείς, ακόμη και ανατρέποντας επιλογές της ΠολιτείαςΒασική στόχευση μου είναι η ανατροπή της πολιτικής στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα επιπλέον δράσεις, όπως άλλωστε έπραξα και στον ΠΣΣΑΣ, που αφορούν την εξωστρέφεια της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, τη βελτίωσή της σε γνωστικό, κι όχι μόνο, επίπεδο αλλά και κάθε άλλη πρωτοβουλία που θα προβάλλει την αξία του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή στην κοινωνία.
Θα ήθελα εδώ να τονίσω και κάτι που το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Η εκπροσώπηση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά κάθε επαγγελματία, και άρα δεν υπάρχει χώρος για παρεμβάσεις κομμάτων ή για παρουσίες δημοσίων σχέσεων. Θέλει δουλειά, θέλει χρόνο, θέλει να θυσιάσεις πράγματα από την καθημερινότητά σου, από τις έγνοιες σου και ταυτόχρονα να δρας με πραγματικό ενδιαφέρον για τους συναδέλφους σου και τον κλάδο σου.

Πάμε και στην πορεία της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Σε ποιο στάδιο είμαστε και πως αξιολογείτε την μέχρι τώρα πορεία ;

Νομίζω ότι, η ενσωμάτωση της IDD στην Ελλάδα γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι ένα πλαίσιο με το οποίο πρέπει κατ΄ελάχιστον να εναρμονιστούμε και νομίζω ότι η ενσωμάτωσή του, γίνεται με μια πολύ σωστή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εξασφαλίζοντας έτσι πολλά από τα επιθυμητά δικαιώματα της Διαμεσολάβησης. Bεβαίως, από την άλλη, μέσα από τις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις, προστίθενται υποχρεώσεις ενημέρωσης του καταναλωτή ή άλλες διαδικασίες, με επίκεντρο την προστασία του, οι οποίες δημιουργουν, σε μερικές περιπτώσεις, την αίσθηση της υπερβολής.

Βέβαια, μέσα από την  κωδικοποίηση του νομικού πλαισίου έχει δοθεί η ευκαιρία να γίνουν συζητήσεις για να διαμορφωθούν καλύτερα τόσο η κατηγοριοποίηση των Διαμεσολαβούντων, αλλά και θέματα που αφορούν τα δικαιώματα σε περίπτωση λύσης σύμβασης.

Τυπικά η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου της Νομοπαρασκευαστικής τελειώνει στις 30/11. Εκτιμώ ότι αφού δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της θα πρέπει να δοθεί παράταση.
Λαμβάνοντας, κατόπιν, το Υπουργείο, υπόψη το φάκελο της Επιτροπής, θα δώσει στο νομοσχέδιο την τελική του μορφή, καλώντας ταυτόχρονα, όπως υποχρεούται, τους φορείς σε διάλογο επί του περιεχομένου. Μετά από αυτό το νομοσχέδιο θα περάσει στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης.

Νομίζω ότι ο διάλογος που γίνεται είναι χρήσιμος και ουσιαστικός. Φυσικά υπάρχουν πράγματα με τα οποία συμφωνούμε και πράγματα με τα οποία διαφωνούμε, τα οποία έχουν προκύψει από τη χρόνια ζύμωση στα όργανα των Σωματείων.  Θέλω να εκφράσω την επιθυμία μου και την προσδοκία μου ότι το τελικό Σχέδιο Νόμου θα έχει θετικό πρόσημο για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση.

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας