info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

Στο «κόκκινο» η υπερφορολόγηση

Δημοσιεύτηκε : 03-12-2017

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Άρθρο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα Real News, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017.

Ακόμα μία αρνητική πρωτιά έχει κατακτήσει η χώρα μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και προς επιβεβαίωση όσων υποστηρίζουμε το τελευταίο διάστημα. Δυστυχώς, η χώρα μας είναι πρώτη στην αύξηση φόρων, μεταξύ των 35 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για μία πρωτιά που όχι μόνο δεν μας τιμά, αλλά βάζει και «βόμβα» στην επιχειρούμενη προσπάθεια για ανάκαμψη. Ποτέ και σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν συνδυάστηκε τόσο υψηλή φορολόγηση με οικονομική ανάπτυξη.
Όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν για το 2016 κατά 2,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ την στιγμή που η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3%, τι μπορεί να πει κανείς;
Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να υποστηρίξουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ειδικά για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν γίνει ουσιαστικά συνέταιροι του κράτους. Και όσοι δεν τα καταφέρνουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα βάρη, είναι πιθανό να δουν τους κόπους μίας ζωής να «βγαίνουν στο σφυρί» μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών, εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Την ώρα λοιπόν που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη τη λειτουργία υγιών επιχειρήσεων στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, τα υφεσιακά μέτρα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Μόνον εάν αλλάξει τελείως η οικονομική πολιτική, ειδικά στο φορολογικό πεδίο, μπορούμε να ελπίζουμε σε βήματα προόδου.
Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει αρχικά να το συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση και κατόπιν να πείσει και τους δανειστές ότι με τόσα φορολογικά βάρη είναι αδύνατο να αλλάξουμε πορεία ως οικονομία και ως χώρα. Θα παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο, κυνηγώντας την ουρά μας και μην έχοντας ουσιαστική δυνατότητα να κάνουμε το μεγάλο και άκρως αναγκαίο βήμα προς μία αναπτυξιακή πορεία.
Φοβάμαι ότι αυτά τα μέτρα επιλέχθηκαν επειδή ορισμένα κέντρα εξουσίας θεωρούν ότι μπορεί να έχουν άμεσα αποτελέσματα στην προσπάθεια αύξησης των κρατικών εσόδων. Μα αν «στραγγαλίζεις» συνεχώς την οικονομία και την αγορά, πως θα επιζήσουν τόσοι επαγγελματίες; Πως θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης;
Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, με τα εισοδήματα των Ελλήνων να έχουν υποστεί δραματική μείωση, πρέπει η κυβέρνηση να κάνει την υπέρβαση της και να αποφασίσει άμεσα τη φορολογική ελάφρυνση και την άμεση μείωση πολλών φορολογικών συντελεστών. Θεωρώ απόλυτα αναγκαίο να δοθεί ένα ξεκάθαρο σήμα ότι «αλλάζουμε σελίδα» και ότι με στοχευμένες κινήσεις ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, ως το το μοναδικό αποτελεσματικό αντίμετρο στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την κραυγή αγωνίας των μικρομεσαίων, των εμπόρων, των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε μία φθίνουσα αγορά, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα σοβαρά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και να δώσουν λύσεις εδώ και τώρα.
Γιατί λύση δεν είναι να αυξάνονται συνεχώς οι φόροι και γενικότερα οι επιβαρύνσεις, αλλά είναι ένα ακόμη βήμα προς την ολοκληρωτική καταστροφή.  

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας