info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Η οικονομία μας χρειάζεται άμεση επανεκκίνηση»

Δημοσιεύτηκε : 02-12-2017

Χατζηθεοδοσίου

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην ιστοσελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών», στις 30 Νοεμβρίου 2017.


Διανύουμε τον όγδοο χρόνο που παλεύουμε με την κρίση και θεωρώ ότι είναι πλέον αντιληπτό από όλους ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί εξαιτίας της υπερφορολόγησης.

Η αγωνία στην αγορά έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της, ενώ μεγάλοι «χαμένοι» είναι κυρίως οι μικρομεσαίοι που είδαν όλα αυτά τα χρόνια να ανατρέπεται η ζωή τους από τους υψηλούς φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει πλέον να τελειώσει, τα μέτρα να σταματήσουν και να γίνει επιτέλους ένα restart για την ελληνική οικονομία. Να μπουν οι βάσεις για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα μας οδηγήσει σε μία καλύτερη επόμενη μέρα.

Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατόν να συμβεί χωρίς στοχευμένες δράσεις. Με δεδομένη την ανάγκη για αύξηση των κρατικών εσόδων αλλά με λιγότερους φόρους, η μόνη λύση είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς να είναι κάθε μέρα με το «μαχαίρι στο λαιμό».

Άρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας χρειάζεται ένα άλλο μίγμα πολιτικής. Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι κοινά παραδεκτή –ακόμα και από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη- η ανάγκη για άσκηση πολιτικής που θα είναι φιλικότερη προς την επιχειρηματικότητα. Με κίνητρα, διευκολύνσεις για λειτουργία νέων επιχειρηματικών προσπαθειών, σταθερότερο φορολογικό σύστημα.

Απώτερος στόχος η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων που θα ενισχύσουν κυρίως την καταπολέμηση της ανεργίας και θα δώσουν καλύτερη ψυχολογία στην αγορά, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για επενδυτές.

Εννοείται ότι σε πρώτο πλάνο πρέπει να μπουν η καινοτομία και οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, η πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ αναγκαία προϋπόθεση για μία υγιή επιχειρηματικότητα είναι να μην δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες, που μπορούν ακόμη να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Εφόσον αντιμετωπισθούν έγκαιρα και κυρίως αποτελεσματικά «αγκάθια» όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, θεωρώ βέβαιο ότι πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «λουκέτο», μπορούν όχι απλώς να διασωθούν αλλά να συμβάλουν αποφασιστικά στην έξοδο από την κρίση.

Άρα μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι και η προστασία και ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια έναν αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έχει αναδείξει την ανάγκη αλλαγών στο πτωχευτικό δίκαιο και την σημασία που έχει για όλους μας η «δεύτερη ευκαιρία». Είμαστε οι πρώτοι που σταθήκαμε στην ανάγκη εφαρμογής του μέτρου, καθώς είδαμε ότι μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρηματικές προσπάθειες στην αγορά που λόγω ευκαιριακής και άδολης αφερεγγυότητας, βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους. Η βασική αρχή της «Δεύτερης Ευκαιρίας» πρέπει να είναι, η ολοκληρωτική παροχή της σε αυτούς που εντίμως πτωχεύουν και η πλήρης άρση των εμποδίων ενός μικρομεσαίου επιχειρηματία να δοκιμάσει και πάλι στο επιχειρείν.

Δυστυχώς σήμερα παρουσιάζονται πάρα πολλά εμπόδια, κυρίως λόγω γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων στην εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, με αποτέλεσμα ελάχιστοι στη χώρα μας να τολμούν να εμπλακούν στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, ακόμα και όταν υπάρχει η προοπτική διάσωσης μεγάλης αξίας και πολλών θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα παρατηρείται και η ανυπαρξία υποστηρικτικών μηχανισμών, που είναι άκρως αναγκαίοι σε τέτοιες προσπάθειες.

Εφόσον μειώσουμε τον αριθμό πτωχεύσεων, τότε θα υπάρχουν σημαντικότατα οφέλη για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, την τόνωση των ασφαλιστικών ταμείων και την αύξηση της απασχόλησης.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται άμεσα ένα πλαίσιο που να προσφέρει γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες εξυγίανσης που να διασώζουν επιχειρηματικές προσπάθειες. Σε αυτό το σημείο όμως θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι και είμαι απόλυτος.

Δεν αναφέρομαι στους δολίως πτωχεύσαντες οι οποίοι θα πρέπει να εντοπισθούν και να τύχουν της κατάλληλης αντιμετώπισης από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά μόνο στους έντιμους πτωχεύσαντες οι οποίοι υπό προϋποθέσεις μπορούν να προσφέρουν ένα σημαντική βοήθεια στην επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας