info@toepimelitiriomas.gr   |   Social       

"Αναζητείται ελπίδα"

Δημοσιεύτηκε : 02-12-2017

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Άρθρο του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και επικεφαλής του Συνδυασμού "Το Επιμελητήριο μας" κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα "Βραδυνή της Κυριακής".


Παρατηρώντας με προσοχή την ειδησεογραφία των ημερών, βλέπουμε να κυριαρχούν δύο γεγονότα. Συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και περιμένουν το κοινωνικό μέρισμα για να πάρουν μία «ανάσα» και εικόνες επεισοδίων λόγω της διεξαγωγής πλειστηριασμών. Και στο βάθος να έρχεται ο προϋπολογισμός του 2018 με νέες επιβαρύνσεις.

Την ίδια ώρα η χώρα μας κατακτά μία αρνητική πρωτιά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα είναι πρώτη στην αύξηση φόρων, μεταξύ των 35 χωρών-μελών του διεθνούς Οργανισμού. Αν δεν είναι αυτό το σκληρότερο πρόσωπο της κρίσης η οποία απειλεί ευθέως την κοινωνική συνοχή, αναρωτιέμαι ποιο είναι. Φόροι, μέτρα, εκποιήσεις περιουσιών, αμφίβολο μέλλον για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και επαγγελματίες.

Ειδικά το θέμα της υπερφορολόγησης βάζει «βόμβα» στην επιχειρούμενη προσπάθεια για ανάκαμψη. Ποτέ και σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν συνδυάστηκε τόσο υψηλή φορολόγηση με οικονομική ανάπτυξη. Μικρομεσαίοι και επαγγελματίες έχουμε γίνει ουσιαστικά συνέταιροι του κράτους. Δυστυχώς, αντί να συζητάμε το πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία μας, παραμένουμε εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ορισμένα ευνοϊκά μέτρα όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, αφορούν σχετικά λίγους οπότε μπορούμε να πούμε ότι λειτουργούν αποσπασματικά. Φοβάμαι ότι δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό ότι αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε τον δρόμο εξόδου από την κρίση, έχουμε ανάγκη πολιτικές που να ενθαρρύνουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Υπάρχει ποτέ περίπτωση να ανακάμψει η οικονομία μας υπό αυτές τις συνθήκες; Μόνο κάποιος αδαής με την πραγματική οικονομία μπορεί να το ελπίζει αυτό. Και βέβαια δεν μπορεί να συνεχιστεί η επιβάρυνση των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών. Γιατί όσο επιλέγεται η οικονομική αφαίμαξη τους, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα αντιστροφής του αρνητικού κλίματος.

Εάν λοιπόν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές, θεωρώ ότι η μοναδική λύση που θα μπορούσε να φέρει ελπίδα και προοπτική είναι μόνο η αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Και πιο συγκεκριμένα η μείωση φορολογικών συντελεστών, κάτι που θα βοηθήσει όχι μόνο στην προσπάθεια επιβίωσης επιχειρήσεων κι επαγγελματιών, αλλά θα λειτουργήσει και ως «σήμα» προς υποψήφιους επενδυτές. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία.

Χωρίς μεγάλες επενδύσεις και χωρίς ενισχυμένη επιχειρηματικότητα, δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε συντονισμένς κινήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ανάχωμα στην καθίζηση της οικονομίας μας και να αποτελέσουν την απαρχή για μία διαφορετική πορεία που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Γιατί τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας δεν λύνονται με την συνεχή επιβολή φόρων και την συρρίκνωση των εισοδημάτων, αλλά από τη λειτουργία υγιών επιχειρήσεων που θα είναι σε θέση να προσφέρουν νέες θέσεις απασχόλησης, αυξημένα έσοδα σε δημόσιο και ταμεία και θα βοηθήσουν στην αλλαγή της ψυχολογίας ώστε να γίνει μία ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Περιμένουμε λοιπόν τις κατάλληλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα βάλουν τέλος στον εφιάλτη μικρομεσαίων κι επαγγελματιών και που θα δείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι όταν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη λένε δημόσια ότι θα ασκήσουν πολιτικές φιλικότερες προς την επιχειρηματικότητα, όντως το εννοούν.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Υποψήφιος Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών<

Επιμελητηριακές Εκλογές 2,3 & 4 Δεκεμβρίου 2017/p>

Απολογισμός δράσης

Ακολουθείστε μας